Kun je echt goede foto’s maken met je mobiele telefoon? Als u het ons twee jaar geleden had gevraagd, zou ons antwoord zijn geweest: “Absoluut niet!” Vandaag zeggen we: “Tuurlijk!” Natuurlijk nemen mooie smartphonefoto’s zichzelf niet. Dat zou te gemakkelijk zijn, toch? Daarom vertellen we je onze beste tips voor geweldige smartphonefoto’s.
Er is veel gebeurd sinds de eerste mobiele telefoon in 1973 werd geproduceerd en de eerste mobiele telefoon met ingebouwde camera kwam in 2000 op de markt.
De laatste twee of drie jaar zijn smartphonecamera’s eigenlijk een goede aanvulling op normale camera’s. Wie had dat gedacht?
De eerste mobiele telefooncamera had overigens een resolutie van 352 x 288 pixels, wat naar huidige maatstaven onvoorstelbaar laag is. Gek, hè? Het ziet er vandaag de dag heel anders uit.
Veel smartphones kunnen vandaag de dag gemakkelijk de beeldkwaliteit van gemiddelde compactcamera’s bijhouden, en niet voor niets heeft een slimme man ooit gezegd: “De beste camera is gewoon de camera die je bij je hebt”. Hij heeft een punt.
We hebben onze smartphone-fototo-tips in verschillende secties onderverdeeld, en in deze sectie beginnen we met een aantal zeer elementaire tips. Het een of het ander klinkt misschien banaal, maar het wordt toch vaak verkeerd gedaan.
Deze tip klinkt in eerste instantie zo eenvoudig dat je er niet echt over hoeft te praten. Maar het is eigenlijk een wijdverbreid probleem. De lens van uw smartphonecamera wordt niet beschermd door een lensdop, maar wordt de hele dag lang blootgesteld aan de omgeving: Vochtigheid, vettigheid, romige handen, stof en pluis in je zak. Al deze dingen komen regelmatig op je lens.
Maak uw cameralens dus regelmatig schoon. Gebruik niet alleen je T-shirt of een ander stuk stof dat je bij de hand hebt, maar een zacht doekje om je bril schoon te maken. Anders kunnen we deze doek aanraden, die we ook gebruiken om de lenzen van onze normale camera’s te reinigen:
En vergeet niet dat je telefoon een camera aan de voor- en achterkant heeft.
Vaak worden mobiele-telefoonfoto’s met één hand tegelijk gemaakt. Grote fout. Behandel uw smartphonecamera als een “echte” camera. Houd hem met beide handen vast en concentreer je op het maken van foto’s. Iedereen kan immers foto’s maken, maar dat levert meestal niet het gewenste resultaat op.
De smartphones van vandaag bieden een verscheidenheid aan instellingen waarmee u uw foto’s kunt aanpassen.
Uiteindelijk is een smartphone net als een echte camera: als je alleen in de automodus fotografeert, krijg je nooit het volledige potentieel van de camera.
Maak u dus vertrouwd met de functies van uw telefoon! Dan zult u echt genieten van het maken van foto’s en krijgt u de resultaten die u wilt.
Als je de basis van de fotografie wilt leren, raden we je onze online beginnerscursus fotografie aan.
Maar je moet niet alleen de mogelijkheden van je smartphone kennen, maar ook de beperkingen ervan. Uiteindelijk gaat het hier om iets heel fundamenteels, namelijk de vraag of mobiele fotografie de klassieke fotografie volledig kan vervangen.
Ons antwoord op deze vraag is: Nee, zeker niet. Het nee is in dit geval helemaal niet negatief bedoeld. Integendeel: we willen de smartphonefotografie niet vergelijken met de klassieke fotografie. Wij zien mobiele telefoonfotografie als een add-on, als een extra mogelijkheid voor fotografieliefhebbers om creatief te zijn en als een zeer goede manier om geweldige foto’s te maken als je je normale camera niet bij je hebt.
Maar er zijn simpelweg situaties waarin mobiele telefooncamera’s hun grenzen bereiken. Als het licht erger wordt of je wilt inzoomen op een onderwerp, dan heb je problemen met elke smartphonecamera, hoe goed die ook is.
Je moet je daar altijd van bewust zijn. Dus als je op safari gaat of foto’s van de sterren wilt maken, is je smartphone misschien niet de beste oplossing en moet je een echte camera gebruiken.
Hoogwaardige smartphones bieden de mogelijkheid om foto’s te maken in RAW-formaat (meer hierover in de volgende paragraaf).
De hoge resolutie van foto’s van mobiele telefoons heeft echter ook een nadeel: de foto’s hebben veel opslagruimte nodig. U moet zich hiervan bewust zijn en ervoor zorgen dat u voldoende opslagruimte heeft.
Veel smartphones hebben een gratis kaartslot waar u een micro SD-geheugenkaart in kunt plaatsen. Als u veel foto’s maakt, moet u zeker een van deze geheugenkaarten nemen en uw telefoon instellen om uw foto’s op te slaan. We hebben allebei een extra 32 GB kaart in onze smartphones, die u hier bijvoorbeeld kunt kopen:
Men zegt altijd: Het is niet de camera die de foto maakt, maar de fotograaf. Dat heeft een punt, daarom hebben we onze tips voor het maken van je smartphonefoto’s in dit gedeelte opgenomen.
Mobiele telefoon foto’s worden vaak slechts terloops genomen. Het is heel eenvoudig: haal de smartphone uit je zak, haal de trekker over en de foto is klaar.
Maar als je serieus bent over het maken van goede foto’s met je telefoon, moet je wat harder je best doen: niet als een gek afknappen, maar aan elke foto denken.
Denk na over hoe je wilt dat je foto er uiteindelijk uitziet. Wat is de beste manier om de scène te zetten? Is er een ander perspectief dat misschien beter is? Het is heel belangrijk dat je erover nadenkt. Alleen al door er bewust over na te denken, kun je veel betere resultaten bereiken. Probeer het eens.
De regel van derden of de gulden snede maakt deel uit van de basiskennis van beeldvorming. Je verdeelt je foto in negen rechthoeken van gelijke grootte.
Op sommige smartphones kunt u dit raster zelfs weergeven en gebruiken bij het maken van foto’s.
Wanneer je de regel van derden toepast, plaats je de belangrijkste elementen van je foto precies op deze lijnen en op de kruispunten van de lijnen. Uw foto’s zullen er vaak veel beter uitzien dan wanneer u uw hoofdonderwerp gewoon in het midden plaatst. Probeer het eens!
Deze regel is natuurlijk geen wondermiddel voor goede foto’s. Maar het helpt je wel om intensiever over je onderwerp na te denken en de aandacht van de kijker te richten op de belangrijkste elementen in het beeld. Maar zoals we allemaal weten, zijn er ook regels die gebroken moeten worden. Je moet deze regel niet voor elk plaatje volgen, maar toepassen in situaties waar het zinvol is.
Dit punt ligt ons echt na aan het hart.
Omdat het zo vaak fout wordt gemaakt, maar het is echt een vergissing, omdat je het zo gemakkelijk kunt vermijden.
Zorg er alsjeblieft altijd, echt altijd, voor dat de horizon recht is.
Als je een foto neemt van iemand op het strand, moet de zee recht zijn en niet in één richting uitlopen.
Focus dus niet alleen op je hoofdonderwerp, maar ook op de achtergrond van de foto. Foto’s met een kromme horizon zijn niet mogelijk!
Aangezien het nog moeilijker is om goede foto’s te maken met een mobiele telefoon bij weinig licht, is licht een zeer belangrijk onderwerp in de smartphonefotografie.
Het beste licht voor foto’s is bij zonsopgang en zonsondergang. Omdat het licht op dit moment van de dag zachter is dan overdag, heb je een goede kans om geweldige lichteffecten in je foto’s te krijgen.
Als je op een zonnige plek bent, moet je de lunch voor foto’s vermijden of in ieder geval heel bewust foto’s maken. Je moet vaak worstelen met sterke contrasten, schaduwen of fel licht.
Zwart-witfotografie is erg leuk, omdat je je onderwerpen vanuit een ander perspectief leert kennen. Je ontwikkelt ook een oog voor wat er interessanter uitziet in zwart-wit dan in kleur.
Probeer het eens en maak bewust alleen zwart-wit foto’s. U zult zien dat het heel leuk is en geweldige resultaten oplevert.
Denk ook aan het doel waarvoor u de foto’s neemt. Wilt u de foto’s later op uw laptop, monitor of tv aan uw vrienden en familie laten zien? Wilt u de foto’s op een website publiceren? Of wil je gewoon naar de foto’s op je telefoon kijken?
Afhankelijk van waar je ze voor wilt gebruiken, wil je ze misschien in het juiste formaat schieten. Landschapsfoto’s zien er bijvoorbeeld altijd beter uit op een normaal scherm.
Technologietips voor uw smartphonecamera
We hebben het hierboven al genoemd: Het is essentieel dat u de cameratechnologie van uw smartphone kent om er het beste uit te halen. In deze rubriek vindt u daarom onze tips over technologie.
Als u betere telefoonfoto’s wilt maken, moet u eerst de instellingen van uw telefooncamera controleren. Zorg ervoor dat de best mogelijke beeldkwaliteit is ingesteld. Met de hoogst mogelijke beeldkwaliteit heb je grotere beeldbestanden, maar de kwaliteit van de beelden zal beter zijn en je hebt later meer opties voor het bewerken van de beelden.
Zoals gezegd bieden hoogwaardige smartphones zelfs de mogelijkheid om in RAW te fotograferen. U kunt deze ruwe bestanden gebruiken om uw foto’s achteraf te bewerken in een beeldbewerkingsprogramma zoals Lightroom en er het beste uit te halen.
Als u meer wilt doen dan alleen foto’s maken met uw smartphonecamera, is dit een zeer belangrijke optie voor u.
U moet niet alleen de beeldkwaliteit in uw telefoon controleren, maar ook alle andere instellingen.
Veel smartphones hebben coole instelmogelijkheden, zoals verschillende modi voor nachtfotografie, landschap, portretten, enz. Probeer alle instellingen minstens één keer!
Op sommige apparaten kun je zelfs het diafragma, de ISO en de sluitertijd handmatig instellen, net als bij een normale camera. Het helpt dus ook in de smartphonefotografie om de technische basis van de fotografie te kennen, maar dat hebben we al gezegd.
Wat je ook doet, zet de flitser uit! Ja, mobiele telefooncamera’s hebben een ingebouwde flitser en net als gewone camera’s, gelieve deze niet te gebruiken.
We kunnen maar één reden bedenken om het te gebruiken, en dat is wanneer je in het donker foto’s moet maken voor je platen.
De flitser verblindt de persoon voor de camera of verlicht alleen de stofdeeltjes in de lucht. Beide nogal onzinnig.
De zoom op uw telefooncamera heet “Beweeg uw benen dichter bij uw onderwerp”. Mobiele telefooncamera’s hebben geen optische zoom, maar een digitale zoom, wat betekent dat u, zodra u inzoomt op een foto, de beeldkwaliteit verliest. Dus doe het niet.
Accessoires voor betere mobiele foto’s
Foto’s maken met een mobiele telefoon moet leuk zijn, toch? Dus hier zijn enkele smartphone-accessoires die dat extra tikkeltje plezier aan je smartphonefotografie kunnen toevoegen.
Je kunt geen lenzen verwisselen op je telefoon, maar je kunt wel lenzen op je telefooncamera zetten! Het populairste voorzetobjectief in de smartphonefotografie is waarschijnlijk het fisheye-objectief.
Misschien heb je er wel eens van gehoord? Zo niet, dan is hier een korte uitleg: Een fisheye is een lens met een zeer grote beeldhoek, zodat je bijna 180 graden van je omgeving op de foto kunt vastleggen.
Maar er zijn ook andere coole bevestigbare lenzen, zoals een polariserende filterlens (vermindert reflecties in water, ruiten, etc. en maakt de kleuren sterker), een macrolens of een supergroothoek.
Meestal worden de bevestigbare lenzen in een set geleverd, dus je kunt ze allemaal gewoon uitproberen. Je zult er sowieso plezier aan beleven en er staan creatieve foto’s op. Hier vindt u bijvoorbeeld een 4 in 1 lensset voor 13 Euro, die op bijna alle mobiele telefoons past.
Een absolute fun killer is als de batterij van je mobiele telefoon het voor je op geeft. We hebben altijd een externe lader bij ons als we op fotoreizen gaan. Als je er zelf geen hebt, kunnen we deze zeer aanraden:
Als we met onze mobiele telefoon onderweg zijn, hebben we altijd een mobiele telefoonstatief bij ons. Zo kunt u geweldige zelfportretten van uzelf maken voor een prachtig landschap, of foto’s maken bij weinig licht of ’s nachts zonder dat u met wazige foto’s naar huis hoeft te gaan.
Als u nog geen mobiele telefoonstatief heeft, kunnen wij u deze aanbevelen.
Wij zijn zelf geen grote fans van Selfie-Sticks. Misschien ook omdat het vaak in Aziatische landen is overgenomen. Maar we moeten toegeven dat een Selfie Stick vaak echt nuttig is. Vooral als je een grote egoïst wilt maken voor een groots landschap. Meestal zie je alleen hoofden en komt het landschap op de achtergrond niet echt tot zijn recht.
Je kunt een goede selfie stick krijgen voor iets minder dan 10 euro. Dus je zou het gewoon kunnen proberen. We zullen het aan niemand vertellen. We beloven het.
Remote releases zijn niet alleen beschikbaar voor “echte” camera’s, maar ook voor smartphones. Hiermee kunt u de mobiele telefoon op een statief zetten, tot 10 meter van de telefoon vandaan bewegen en eenvoudigweg de foto’s op de telefoon triggeren via een draadloze ontgrendeling op afstand. Dit heeft als voordeel dat u meer tijd heeft om uzelf te positioneren dan met de geïntegreerde zelfontspanner van max. 10 seconden.
Deze afstandsontspanner werkt met de meeste mobiele telefoons en kost de wereld niet zo’n 7 euro.
Een onderwaterbehuizing voor gsm-foto’s is een goed alternatief voor wie geen onderwatercamera heeft. Soms is het niet eens noodzakelijkerwijs onderwaterfoto’s waarvoor je een waterdichte behuizing voor je mobiele telefoon nodig hebt, maar gewoon situaties waarin de telefoon gemakkelijk in het water kan vallen.
Helaas is het 365 dagen per jaar niet gezellig en warm, dus er zijn soms temperaturen waarbij je zonder handschoenen naar buiten gaat.
Maar ook in de winter wil je mooie foto’s maken. Heeft u ooit geprobeerd uw mobiele telefoon meer dan een minuut te gebruiken bij temperaturen onder het vriespunt? Het is niet leuk! We moesten de ervaring opdoen tijdens onze road trip door Alberta in Canada. Een vroeg begin van de winter maakte het moeilijk voor ons om foto’s te maken.
We konden onze normale camera’s nog wel enigszins bedienen met onze lederen handschoenen, maar met lederen handschoenen typt het niet zo goed op een gsm-display. Ok, we geven het toe: het typt helemaal niet!
Voor de volgende reis naar koudere klimaten zijn we nu uitgerust met mobiele telefoonhandschoenen. Als je nog geen handschoenen hebt om je smartphone te bedienen, wordt het tijd.
Dit waren onze tips voor smartphonefotografie. De smartphone kan zeker een goede aanvulling zijn op je eigen fotoapparatuur, maar naar onze mening is het simpelweg geen vervanging voor een echte camera.
Na de eerste euforie is het plezier van het maken van foto’s met een smartphone nooit echt begonnen, dus hebben we uiteindelijk besloten om een hoogwaardige compactcamera te kopen als een lichtgewicht alternatief voor onze camera’s.
We hebben alle informatie over compactcamera’s opgeschreven in een gedetailleerd artikel. Daar leggen we ook uit waarom premium compacten superieur zijn aan smartphones: