Bij Fotografengids.nl draait alles om onze twee grootste passies. Reizen en fotografie. We hebben het geluk dat onze twee hobby’s zo goed te combineren zijn. Als fulltime bloggers maken reizen en fotografie deel uit van ons dagelijks leven.
Daarom willen we vandaag de dag de reisfotografie nader bekijken. Wat is eigenlijk reisfotografie? Reizen + fotografie = reisfotografie. Ja, het is echt zo simpel.
In onze tijd, waarin eigenlijk iedereen met zijn mobiele telefoon vakantiekiekjes maakt, is iedereen op de een of andere manier ook een reisfotograaf.
Vroeger was het iets moeilijker. U herinnert zich misschien nog wel de tijd dat u de film in de camera moest leggen en thuis ongeduldig wachtte op de ontwikkeling van de foto’s!
Maar dat betekent niet dat reisfotografie vandaag de dag minder spannend is. Integendeel. In dit artikel geven we je onze beste tips voor reisfotografie.
Natuurlijk zijn we allebei begonnen met een reflexcamera. Maar in de tussentijd zijn we allebei overgestapt op spiegelloze systeemcamera’s en hebben we tot vandaag nog geen spijt gehad van deze beslissing.
Vooral als u op reis gaat, moet u ervoor zorgen dat uw camera-uitrusting niet te zwaar is, zodat u deze bij elke gelegenheid kunt meenemen.
Er zijn zeker mensen die het niet erg vinden om een grote camera bij zich te hebben, maar bij ons is het anders. De verleiding om de camera in de accommodatie te laten staan, omdat het te onpraktisch is om hem mee te nemen, is voor ons veel te groot.
In het begin reisden we met de Sony Alpha 6000 en kunnen we de systeemcamera alleen aanraden aan iedereen die de stap naar een systeemcamera wil zetten.
Zeer licht, absoluut briljante prijs-kwaliteitverhouding en een topkwaliteit. Hoewel we allebei vooral met de Sony Alpha 7ii op de foto gaan, is de Sony Alpha 6000 nog steeds ons reisliefje.
Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je geniet van het maken van foto’s op de weg en dat je niet moe wordt om de camera mee te nemen. Als u op zoek bent naar een nieuwe camera, kunnen wij u ons artikel Camera-koopadvies aanbevelen: Welke camera past bij u?
Een half jaar reizen met alleen handbagage inclusief onze fotoapparatuur? Klinkt dat gek? Dat is wat we denken. We deden het toch en reisden 6 maanden met twee 40 liter rugzakken en kleine cameratassen door Zuidoost-Azië.
Ondertussen overschrijdt onze bagage helaas het maximale gewicht voor handbagage van de meeste luchtvaartmaatschappijen, zodat we de meeste tijd onze rugzakken moeten inchecken.
Toch zorgen we ervoor dat we alleen de meest noodzakelijke fotoaccessoires meenemen op onze reizen, die we vervolgens in onze fotoschoudertassen stoppen. En dit is precies wat we aanbevelen. Let u op welke lens of accessoires u altijd bij u draagt, maar nooit gebruikt?
Dat klinkt in het begin niet al te moeilijk. Maar ken je niet echt een camera? Kun je zeggen dat je in elke situatie de juiste instellingen op je camera maakt en altijd tevreden bent met het resultaat?
Het klinkt misschien gemakkelijk, maar het kost tijd en veel oefening voordat je je camera echt kent! En nee, de automatische modus kan echt veel doen, maar het geeft niet de beste resultaten en schiet niet altijd precies zoals je wilt.
We horen vaak van onze lezers dat ze graag goed willen leren schieten, maar dat de techniek te veel voor ze is en dat ze niet door de ingewikkelde instellingen heen willen werken.
Weet je wat? Er is niets mooier en nauwelijks iets leuker dan je camera te leren kennen. En met elk beetje meer kennis die je opdoet, ben je een stap dichter bij je doel om perfecte foto’s te maken.
Het probleem dat de cameratechniek vaak met ingewikkelde woordenschat wordt aangeleerd en zonder plezier, hebben we trouwens zelf moeten uitzoeken. Dit frustreerde ons enorm en toen besloten we dat de mooiste hobby ter wereld dit niet verdient.
Daarom hebben we een eigen fotografiecursus ontwikkeld, waarin we de volledige basiskennis van fotografie aanleren in makkelijk te begrijpen teksten en video’s.
Hiermee laten we iedereen zien: Leren fotograferen is erg leuk!
In andere landen, of je het nu leuk vindt of niet, trek je als toerist vaak de aandacht. Als u met dure fotoapparatuur reist, is het nogal suboptimaal om de aandacht te trekken. U wilt uw uitrusting aan het einde van de reis mee naar huis nemen.
Sommige dingen waarmee je kunt opvallen kunnen worden veranderd, andere niet. In sommige landen valt Jenny vaak op door haar blonde haarkleur.
Omdat Jenny haar haar niet wil verven en we ons uiterlijk niet willen veranderen, proberen we ons aan te passen aan de gebruiken van het betreffende land. Waarom koop je geen lokale kleding en draag je die niet?
Het hebben van een dure fototas of een mooie, grote fotorugzak bij je is ook niet het beste idee. Je staat niet op straat en schreeuwt: “Steel van me!”
Hier laten we zien waar je op moet letten bij het kopen van je fotorugzak of schoudertas en welke tassen we het leukst vinden: Fototassen hoeven niet saai te zijn. Stijlvolle en mooie cameratassen!
Als alternatief, wat wij echt geweldig vinden, kunt u ook gewoon een camera-inzetstuk kopen, waarin uw camera veilig in bijna elke rugzak en ook in andere tassen past.
Bijna nog praktischer dan een camera-inzetstuk is het wikkeldoek, omdat het nog flexibeler is. Maar het is ook niet zo stabiel als de camera-inzet. De wikkeldoeken zijn natuurlijk ook verkrijgbaar in verschillende maten.
In principe is het niet altijd het beste idee om met een grote camera op pad te gaan. In sommige gebieden is het daarom beter om met een compactcamera te reizen.
We hebben soms het gevoel dat fotografen mensen in andere landen verwarren met dierentuindieren. In principe zijn we voorstanders van mensen- en straatfotografie. Maar er zijn grenzen die niet overschreden mogen worden. De gouden regel van de straatfotografie: respect!
En dat is precies wat we altijd in gedachten moeten hebben als we met onze camera onderweg zijn. Het maakt niet uit of we voor onze deur of in een ander land foto’s maken.
Maar tegenwoordig gaat het niet meer alleen om respect, maar ook om de persoonlijke rechten van de gefotografeerde persoon.
Overigens hebben we in ons artikel Publishing Pictures of People samengevat waar u op moet letten bij het publiceren van foto’s.
Dus ons verzoek aan u is: Wees altijd respectvol bij het maken van foto’s, vooral als mensen uw onderwerp zijn.
Voor ons betekent dit dat je met mensen communiceert voordat je foto’s van ze maakt. Het excuus dat je de taal niet spreekt is niet geldig!
Het enige wat je nodig hebt is een mooie glimlach en het richten op je camera om begrepen te worden!
Nu hebben we goed nieuws voor vroege vogels. Het beste licht voor het maken van foto’s is bij zonsopgang.
Ook het vroeg opstaan en het fotograferen bij zonsopgang heeft op de meeste plaatsen een groot voordeel omdat je vaak helemaal alleen bent en je onderwerp niet hoeft te delen met hordes andere fotografen.
Helaas zijn we geen vroege vogels. Integendeel. Vooral Jenny is een echte ochtendgrombeer en raakt de avond ervoor in een slecht humeur als ze de wekker zet. Maar voor een goede foto staat ze nog steeds op voor de zon. Omdat het de moeite waard is!
Maar we hebben ook goed nieuws voor ons allen die geen vroege vogels zijn. s Avonds bij zonsondergang heb je ook prachtig licht, dat je zeker moet gebruiken voor het maken van foto’s!
Het beste is om te wennen aan het idee dat je zonder camera naar huis moet. Dit is echt het ergste scenario, maar het is niet onmogelijk.
Er gaat altijd wel iets mis. Soms zijn het gewoon kleine domme dingen zoals een vergeten of kapotte SD-kaart, een lege batterij of vage foto’s.
Als u op reis gaat, kan uw camera-apparatuur, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kapotgaan of gestolen worden. Als je nu of voor je reis aan het idee went, zul je achteraf niet zo teleurgesteld, boos en verdrietig zijn.
Natuurlijk wensen wij u dat er niets misgaat. Mocht het ergste gebeuren, vergeet dan niet dat het slechts een camera is.
Het belangrijkste is dat je in orde bent. Trouwens, je moet niet boos worden over dingen die je niet kunt veranderen. Dus, blijf kalm en ga door!
En wat nog belangrijker is: regelmatig reisfoto’s opslaan tijdens een reis. We hebben verschillende externe harde schijven bij ons en we maken ook online een back-up van onze gegevens. Lees zeker ons artikel Hoe je foto’s veilig kunt opslaan tijdens het reizen.
Mobiele-telefoonfotografie is altijd een van die dingen en natuurlijk vervangt de mobiele telefooncamera niet je echte camera.
Desalniettemin kan het gebruikt worden tijdens het reizen. Er zijn simpelweg situaties waarin je je mobiele telefoon sneller bij de hand hebt of het risico dat je camera kapot gaat is te groot.
Daar kan de mobiele telefooncamera een goede vervanger zijn. Natuurlijk moet je er niet alleen wild mee gaan schieten, maar ook nadenken over het beeldontwerp.
Stel je voor dat je geen mobiele telefoon hebt, maar je “echte” camera in je hand. Op deze manier val je niet in de “quick snapshot mode”.
Maar we denken: Mobiele-telefoonfotografie is ook toegestaan op reis! Lees ook ons artikel Smartphone Photography: 22 tips voor betere mobiele telefoon foto’s.
Je hoeft niet de hele tijd en overal met een egoïst rond te lopen, maar je moet toch af en toe het ene of het andere egoïsme doen. Met of zonder egoïst. We hebben lang gevochten tegen een egoïst, maar nu heeft onze mobiele telefoonstatief er een geïntegreerd. Maar we hebben het tot nu toe nog maar zelden gebruikt.
Maar we vinden het leuk om op de foto te staan voor een geweldige en unieke achtergrond. Meestal zitten we achter de lens.
Als je thuiskomt heb je meestal te weinig foto’s met jezelf erop.
Onze bedoeling is altijd: minstens één selfie per dag. Dat lukt ons niet altijd, maar met de intentie in het achterhoofd maken we in ieder geval meer egoïsme dan zonder.
Een andere manier om te doen selfies is om uw camera of mobiele telefoon op een statief te zetten en foto’s te maken met de zelfontspanner of de remote release.
We gebruiken dit mobiele telefoonstatief en dit reisstatief voor onze systeemcamera’s.
Dus onze tip: De volgende keer dat je onderweg bent, zorg er dan voor dat je 1 selfie per dag neemt.
Veel te veel foto’s rotten weg op uw harde schijf! Hebben we gelijk? Bij ons is dat tenminste het geval. We hebben eigenlijk niet genoeg foto’s ontwikkeld.
Het echte probleem is om ze uit te zoeken. Basti predikt in zijn artikel over beginnersfouten en hoe je die kunt vermijden, dat je ze radicaal moet uitzoeken. Hij heeft ook gelijk en Jenny wordt ook steeds beter in het sorteren.
Maar toen hadden we al het volgende probleem: Waar hangen we de foto’s op en hoe? Frames, canvas of iets heel anders. We hebben het probleem aangepakt en besloten tot een beeldmuur.
Onze bedoeling: na elke reis sorteren we onze mooiste foto’s, laten ze ontwikkelen en vervangen de reisfoto’s in de fotolijsten door de huidige. Laten we eens kijken of het werkt.
Onze tip: Trouwens, als nieuwe klant van Pixum kun je 50 foto’s gratis laten ontwikkelen. Geen slechte stimulans om nu eindelijk je foto’s te laten ontwikkelen, als je dat nog niet gedaan hebt, toch?