6 redenen waarom u een vaste brandpuntsafstand nodig heeft

In het begin maakten we alleen foto’s met zoomobjectieven. Waarom? Omdat het handig was. Sinds ons eerste persoonlijke vaste brandpuntmoment kunnen we ons onze fotoapparatuur niet meer zonder. Waarom we zo enthousiast zijn over een vaste brandpuntsafstand wordt in dit artikel onthuld.

Met een zoomobjectief heb je een groter brandpuntbereik en ben je superflexibel.

We vinden nog steeds dat elke fotoapparatuur minstens één vaste brandpuntsafstand moet hebben.

U vraagt zich waarschijnlijk af waarom we er zo enthousiast over zijn! En terecht!

In dit nummer geven we u onze 6 beste redenen en leggen we uit waarom u zeker een vaste brandpuntsafstand moet proberen.

Wat is een vaste brandpuntsafstand eigenlijk?
De meeste amateurfotografen gebruiken meestal een zoomobjectief, waarbij u de brandpuntsafstand binnen een bepaald bereik kunt aanpassen.

Zo kunt u inzoomen op het onderwerp. Als de term brandpuntsafstand nog niets voor je betekent, of als je er meer over wilt weten, raden we je aan een kijkje te nemen in onze online fotocursus.

Daar leggen we alle basisprincipes van de techniek in zeer eenvoudige woorden uit, zodat u straks zelf mooie foto’s maakt.

Je hebt waarschijnlijk je eerste camera met een kitlens gekocht. Deze hebben vaak een brandpuntsafstand van 18-55 mm of zelfs 18-105 mm. Dit is volkomen legitiem. Zo kunt u in- en uitzoomen op uw onderwerp tussen de individuele brandpuntsafstanden.

Dat kan niet met een vaste brandpuntsafstand. Als je een vaste brandpuntsafstand van 35 mm hebt, kun je alleen met een brandpuntsafstand van 35 mm fotograferen. Je kunt dus niet in- en uitzoomen met een vaste brandpuntsafstand.

Zo hebben we bijvoorbeeld 35mm en 50mm vaste brandpuntsafstand.

Als je je nu afvraagt waarom je jezelf zo zou beperken, dan zijn hier enkele goede redenen voor jou.

Voordelen van een vaste brandpuntsafstand
Hier zijn onze 6 redenen voor een vaste brandpuntsafstand. Natuurlijk zijn er nog andere voordelen, maar dit zijn zeker de belangrijkste.

1 Met een vaste brandpuntsafstand fotografeer je bewuster en leer je betere foto’s te maken

Met een zoomlens is alles zo eenvoudig. Je staat ergens en zoomt gewoon in op je onderwerp. Bij een vaste brandpuntsafstand moet je echter je benen gebruiken om het gewenste detail te fotograferen.

Je moet naar je onderwerp toe lopen, misschien zelfs de kant van de straat veranderen of een nieuw perspectief vinden. Zo denkt u veel intensiever na over uw beeldcompositie.

Klinkt dat vermoeiend? Dat is het niet. We hadden niet echt veel tijd nodig om er aan te wennen en merkten al snel de positieve effecten.

Je denkt veel meer na over het onderwerp en drukt niet zo snel op de ontspanknop. Het resultaat: betere foto’s!

Met onze zoomlens maak je snel te veel foto’s van een motief – zoom hier een beetje in, iets verder weg daar – en uiteindelijk beslis je op de laptop voor de beste foto van 50. Klinkt dat bekend in de oren?

Bij een vaste brandpuntsafstand verschuift het besluitvormingsproces voor het maken van foto’s.

Dit maakt je foto’s niet alleen veel beter, maar het is ook leuker, en dat is het hele punt, nietwaar? Dat is ook een reden waarom vaste brandpuntsafstanden geweldig zijn voor beginners.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment